Geschreven door 17:42 Tuin & Tuinieren

Winterharde planten voor in plantenbakken

Vanaf de herfst zijn onze tuinen vaak bedolven onder blad, en zie je vooral lege takken. Dit kan anders! Wat dacht je van planten die bloeien in de winter?

Zodra de temperatuur in de herfst kouder wordt, gooien de meeste tuiniers hun potplanten buiten weg. Dat is helemaal niet nodig! Het is zelfs jammer van de inspanning die je in de planten hebt gestoken. Ook voor de plant zelf is het vervelend, zoveel moeite voor slechts de lente én zomer.

De voordelen van een plantenbak

Veel vaste planten kunnen jaren in plantenbakken overleven. Door simpelweg gebruik te maken van een plantenbak scheelt het tijd en geld.

Voor een plant is het leven in een plantenbak anders dan in de grond. Plantenbakken hebben namelijk een uitstekende drainage, maar de planten zijn qua voeding wel afhankelijk van jou.

Dit houdt in dat de planten die je plaatst in plantenbakken eens in de zoveel tijd nieuwe aarde én plantenvoeding nodig hebben. De aarde waarin ze groeien bevat voedingsstoffen, maar deze zijn al snel op. Extra bijvoeden is dus belangrijk!

6 makkelijke én winterharde planten

Laat de tuin niet kaal en saai worden tijdens de wintermaanden. Vul jouw tuin met kleur en geur! Met de volgende bloeiende winterplanten kun je de plantenbakken in mum van tijd opfleuren.

Heide

Niet de meest voor de hand liggende plant, maar ook in plantenbakken ziet ze er fantastisch uit. De heide komt in drie soorten: roze, witte en paarse bloemen. 

Japanse Sierkwee

Ook wel bekend als de Chaenomeles. Een plant met een houtachtige structuur, die zowel in de winter als in het voorjaar bekervormige bloemen krijgt.

Viooltjes

Misschien wel de meest makkelijke winterplant: viooltjes! Ideaal voor in een plantenbak. Binnen no-time is jouw tuin een kleurrijke en gezellige bende. En ze zijn nog eens makkelijk te verzorgen ook!

Cyclamen

Echte winterhelden! Vanaf de herfst tot de lente kan deze mooie plant bloemen geven. Van rode en roze tot witte bloemen.

Daphne odora

Een struik die vanaf de winter tot het vroege voorjaar intens geurende bloemen maakt. De plant wordt ook niet voor niets Peperboompje genoemd! Ze groeien vaak in de buurt van poorten en deuropeningen, maar zijn ook leuk om in een plantenbak te plaatsen. 

Sarcococca

Deze plant wordt ook wel de zoete parfum genoemd. Hoe dat komt? Ze produceert in de winter een intense geur die in de gehele tuin waarneembaar is. Dit komt door de kleine crèmekleurige bloemetjes die ze maakt. Deze geven een geparfumeerde geur af. Na de bloemen zal de plant glanzende zwarte bessen krijgen.

(Visited 58 times, 1 visits today)