Geschreven door 17:10 Tuin & Tuinieren

Waarom is de vlinder zo belangrijk?

Vlinders zijn naast prachtige insecten nog veel meer dan dat. Ze hebben een bijzondere levenscyclus die voor menig insect van belang is.

Als je denkt aan vlinders zie je waarschijnlijk de mooie, kleurrijke en fragiele wezens voor je. Ze fladderen vanaf de lente vrolijk door de tuin. Maar wanneer was nou echt de laatste keer dat een vlinder rondom je bloemen fladderde?

Juist! Vlinders komen steeds minder voor. Zeker in onze tuinen zijn ze steeds minder vaak te spotten. Gelukkig kun je daar iets aan doen!

Bloemen bestuiven

Een vlinder is naast prachtig ook nog eens goed voor de natuur. Wist je dat een vlinder van een grote afstand al nectar kan ruiken? Met haar tong smult een vlinder graag van de zoete nectar. Daarna vliegt ze weer naar een andere bloem om hier het nectar te proeven.

Doordat een vlinder van de ene naar de andere bloem vliegt bestuift ze de bloemen. Uit dit proces kunnen dan weer andere nieuwe bloemen groeien!

Eten of gegeten worden

Naast dat vlinders dus erg goed zijn voor gezonde stukken natuur én bloemen, zijn ze ook belangrijk voor vele levenscyclussen.

Zelf geniet een vlinder van nectar, en smult een rups vooral van blad. Toch zijn rupsen en vlinders ook eten voor ander beesten. Hoe mooi ze ook zijn, zo is de natuur. En dat is maar goed ook!

Natuur in balans

Vaak zien we in onze tuin slechts één vlinder. Dit komt omdat de meeste tuinen geen ‘waardplanten’ leven. Wat? Ja, waardplanten. Dit zijn planten en bloemen waar de vlinder afhankelijk van is. Zonder kunnen ze eigenlijk niet leven. En nog belangrijker, deze planten en bloemen gebruikt de vlinder om zich te kunnen voortplanten.

Vlinders leggen eitjes op waardplanten, zodat de rupsen van het blad kunnen eten. Ook kunnen rupsen bij deze waardplanten schuilen en uitgroeien tot echte vlinder. Wanneer ze zijn ontpopt kunnen ze bij waardplanten voor het eerst zoete nectar proeven.

De plek waar veel vlinders fladderen, en waar dus veel waardplanten te vinden zijn, is een gezond stuk natuur. Stel dat waardplanten zouden uitsterven? Dan sterft de vlinder ook vanzelf uit.

Je eigen vlindertuin beginnen

De natuur een handje helpen? Begin dan je eigen vlindertuin vol met waardplanten! Met slechts drie soorten planten en bloemen kun je al heel ver komen. Zorg er wel voor dat de planten groot genoeg zijn. Op één grote brandnetel komen namelijk echt geen hordes vlinders af.

  • Grote (en kleine) brandnetel: deze plant trekt de Dagpauwoog, Kleine vos en het Landkaartje aan.
  • Koolsoorten en andere kruisbloemigen: denk hierbij aan de damastbloem, koolzaad en de Oost-Indische kers. Het grote én kleine Koolwitje komen af op deze koolsoorten.
  • Vuilboom en wegendoorn: hier komen de Citroenvlinder en het Boomblauwtje op af.

Heb je een eigen perkje voor vlinders geplant? Dan is het afwachten maar! Het kan wel zo zijn dat er in het eerste jaar niet zoveel vlinders langskomen. Dit is een proces. Heb geduld en wacht rustig af.

(Visited 55 times, 1 visits today)