Geschreven door 14:08 Tuin & Tuinieren

Verdubbel de moestuinoogst met een cropswap

Na een oogst van 10 trossen tomaten ben je daar wel klaar mee. Tijd om groente te ruilen dus!

Nu je de basis kent, is het tijd voor het leukste gedeelte! Volg ons eenvoudige stappenplan en voor je het weet ben je goed op weg om zelfvoorzienend te zijn.

Om jouw eigen groente en fruit voorraad uit te breiden kun je beginnen met ‘cropswap’. Hieronder delen we enkele manieren jouw oogst te delen, én andere soorten groente en fruit te krijgen.

Verschillende ruilopties

Burendag

Organiseer een straat- of buurtfeest en vier de oogst. Neem allemaal minstens 5 producten meer uit een eigen moestuin en begin met ruilen. Een echte moestuinruil, oftwel cropswap dus!

Eetfestijn

Geniet van een diner vol geoogste producten! Laat je vrienden eigen groente en fruit meenemen, en organiseer een dinerparty.

Zomerse picknick

Ook leuk! Organiseer een grote picknick voor kinderen. Laat iedereen zelf het groente en fruit meenemen.

Om de picknick nog leuker te maken kun je kinderen de opdracht geven om de mooiste gerechten te maken. Lachen gegarandeerd. Zorg er wel voor dat zowel het groente als fruit al gesneden is. Zo voorkom je onnodige ongelukken.

Wat je nog meer kunt met overgebleven groente en fruit

Heb je geen buren of vrienden met een moestuin? Overtuig ze dan! Zo kunnen jullie volgend jaar wel samen één grote cropswap houden. Wat je voor nu wel kunt doen met je oogst? Daar hebben we ook leuke ideeën voor bedacht.

Aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen

 • Jam: eenvoudig om te maken, en lang houdbaar. Zo kun je extra lang genieten van je welverdiende oogst.
 • Kwark of yoghurt: mix wat rode vruchten en voeg ze toe aan kwark of yoghurt. Je kunt de rode vruchten ook van te voren pletten. Zo komt er meer smaak vanaf en krijgt het toetje een mooie roze kleur.
 • Smoothie: gezond, lekker en eenvoudig. Wat wil je nog meer? Het leukste aan een smoothie is dat je ingredienten naar wens kunt toevoegen. Voor een dikke smoothie kun je het beste yoghurt gebruiken, een beter drinkbare smoothie maak je met melk.

Tomaten

 • Tomatensoep: misschien wat voor de hand liggend, maar niets lekkerder dan eigen gemaakte tomatensoep. Ook lekker in combinatie met wortel of pompoen!
 • Tomatenpuree: heerlijk voor op pizza’s! Het enige wat je nodig hebt is wat water en tomaten. Het lekkerste recept vind je op Smulweb.
 • Salade caprese: een voorgerecht die je waarschijnlijk vaak besteld in een restaurant, maar eigenlijk nooit thuis maakt. Nu heb je genoeg tomaat over voor dit eenvoudig, maar lekkere, voorgerecht! Het enige wat je nodig hebt is wat basilicum en mozzarella. Snijd de mozzarella én tomaten in mooie plakjes en genieten maar!

Wortels

 • Snack: wortels zijn heerlijk als snack. Zeker voor kinderen! Snijd de wortels in kleine stukken en sluit ze af in een tupperware bakje. Zo komt er geen zuurstof bij, waardoor de wortels nog heerlijk vers blijven.
 • Wortelsoep: met minder dan 10 ingrediënten maak je de lekkerste wortelsoep.

Ons favoriete recept voor wortelsoep:

 1. Snijd de winterpenen (4 stuks) in grove stukken.
 2. Pel hierna één ui en snijd deze klein.
 3. Pers daarna twee knoflookteentjes uit en snijd deze ook fijn.
 4. Breng water aan de kook. Doe een beetje olie in een steelpan en fruit ondertussen de ui en knoflook.
 5. Voeg 1 eetlepel kerriepoeder toe samen met de winterpenen en het kokende water.
 6. Bij dit mengsel voeg je ook nog een (groente)bouillon blokje toe.
 7. Breng de inhoud aan de kook en laat het 15 tot 20 minuten zacht sudderen.
 8. Pureer de inhoud en maak op smaak met wat zout en peper. That’s it!

Pompoen

 • Pompoensoep: kun je geen genoeg krijgen van al die soep? Dan kun je van de pompoen ook nog een aparte pompoensoep maken! Wat je ook kunt doen is de pompoen toevoegen aan de wortel en/of tomatensoep.
 • Halloween decoratie: alle overgebleven pompoenen kun je uithollen en gebruiken voor Halloween. Maak er samen met je kinderen een feestje van!
(Visited 37 times, 1 visits today)