Geschreven door 15:47 Tuin & Tuinieren

Tuintrends en ontwikkelingen: wat heeft 2020 voor ons in petto?

Nu tuinen steeds schaarser worden is het efficiënt inrichten van een tuin nóg belangrijker. Maar hoe kun je dit combineren met de trends van 2020?

Zowel binnen als buiten komt in 2020 de focus nog meer te liggen op duurzaamheid. Voor de tuin betekent dit veel groen en natuurlijke materialen, een tuin waarin je kunt leven en die uitnodigt om veel tijd buiten door te brengen. We zien veel kleurrijke bloemen en groene planten. Je hoeft geen grote tuin te hebben om onderstaande tuintrends door te voeren in je eigen tuin. Buitenruimte wordt steeds schaarser, dus het maakt niet uit wat je hebt maar wat je er mee doet.

Een tuin om in te leven

Een duurzame tuin waar je nog jaren plezier aan gaat beleven is een tuin waarmee je rekening houdt met mogelijke veranderingen. Misschien ga je voor gezinsuitbreiding in de komende jaren en maak je de tuin met behulp van een tuinarchitect klaar voor de kinderen. Door de tuin te voorzien van zacht gras, houtsnippers en rubbertegels. Als je op een punt in je leven zit waarop de kinderen uit huis gaan, is het een goed idee om een mooi terras aan te leggen waar je overdag kunt werken of ontspannen en ’s avonds gezellig met vrienden wat kunt drinken.

Altijd buiten

Deze tuintrend is al langer in opkomst maar zet in 2020 flink door. De tuin wordt echt een verlengstuk van je woning, en je wilt een plek waar je in ieder jaargetijde en met alle weersomstandigheden buiten kunt zitten. Voor regen plaats je een mooie overkapping, sfeervolle tuinverlichting zorgt ervoor dat je ook in het donker comfortabel in de tuin kunt ontspannen en een verwarmd terras maakt dat kou geen obstakel meer vormt. Door de juiste voorzieningen te plaatsen geniet je altijd van de tuin, wanneer je maar wilt.

Een beter milieu dankzij jouw tuin

In de afgelopen jaren zijn er veranderingen in het klimaat merkbaar. Zo hebben we de warmste zomer en de zonnigste herfst ooit gehad waardoor het grondwaterniveau flink was gedaald. Door jouw tuin niet helemaal te bestraten zorg je ervoor dat regenwater de grond in kan tijdens een flinke bui en draag je jouw steentje bij voor een beter milieu. Maak een deel van je tuin vrij voor prachtige bloeiende bloemen en planten, zodat de bijtjes, vlinders en andere insecten een natuurlijk plekje hebben. Het deel van je tuin dat je wel laat bestraten moet voorzien zijn van een goede afwatering en grondstructuur zodat je geen last krijgt van wateroverlast op het moment dat er veel regen uit de lucht valt. Een goede tuinarchitect kan je helpen bij het maken van een ontwerp voor een milieuvriendelijke tuin.

(Visited 133 times, 1 visits today)