Geschreven door 17:18 Tuin & Tuinieren

11 redenen waarom tuinieren goed is voor je gezondheid

Tuinieren is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, ook je geestelijke gezondheid krijgt een boost.

Veel mensen zijn trots op hun tuin. Ze hebben groene vingers en vinden het heerlijk om te tuinieren. Daarnaast brengt tuinieren ook nog eens gezondheidsvoordelen met zich mee!

Wist je bijvoorbeeld dat je 200 tot 300 kilocalorieën per uur kunt verbranden? Alleen maar door het wieden van onkruid of bij het planten van bloemen? Tijdens het grasmaaien verbrand je zelfs nog meer calorieën! Maar liefst 250 tot 350 calorieën per uur.

Hieronder behandelen wij 11 redenen waarom tuinieren goed is voor je gezondheid.

1. Verminderd risico op een beroerte

Volgens het British Medical Journal kan tuinieren het risico op een hartaanval of beroerte helpen verminderen. Bij de leeftijdsgroep 60+ kan regelmatig tuinieren de levensverwachting zelfs flink verhogen!

2. Verbrand calorieën

Tuinieren kan een zware training zijn. Afhankelijk van wat je doet en voor hoe lang natuurlijk. Een eenvoudig uurtje tuinieren kan je helpen om tot 330 kilocalorieën te verbranden. Een perfect alternatief voor de sportschool!

3. Stressvermindering

Tuinieren als een vorm van lichaamsbeweging kan goed voor je zijn. Het helpt namelijk om endorfine vrij te maken in je lichaam.

Endorfine is het hormoon dat zorgt voor een tevreden en ontspannen gevoel.

Bovendien kan direct zonlicht je humeur verbeteren! Tijdens wintermaanden ligt een depressie sneller op de loer door een tekort aan zonlicht. Zodra je lekker buiten gaat tuinieren kun je de vitamine D goed aanvullen. Wat weer resulteert in een beter humeur!

4. Verbeterd immuunsysteem

Een ander voordeel van de zon? Zoals we net al zeiden zorgt de zon voor vitamine D. Vitamine D kan je lichaam helpen om calcium beter op te nemen. Dit houdt je botten sterk en zorgt voor een gezonder immuunsysteem.

Zo ben je ook beter weerbaar tegen vervelende griepjes.

5. Verantwoordelijkheid en voldoening

Het onderhouden van een tuin en het in leven houden van planten is een grote verantwoordelijkheid. Dit kan gunstig zijn voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen of mensen die op zoek zijn naar eigenwaarde en voldoening.

6. Gratis woede therapie

Als je een slechte dag hebt gehad, dan kan het grijpen van een schop en het doen van zware snoeiwerkzaamheden een goede manier zijn om van je negatieve gevoelens af te komen.

Bovendien kan onkruid vernietigen, voordat het de tuin overneemt, ook veel voldoening geven.

7. Verbeter je zintuigen

Tijd doorbrengen in de tuin is een geweldige manier om je zintuigen te verbeteren. Met alle verschillende geuren, kleuren en texturen van planten om je heen kun je gemakkelijk het beste uit je lichaam halen. Dit kan vooral waardevol zijn voor jonge kinderen die leren over de verschillende zintuigen die ze hebben.

8. Groenten en fruit kweken

Het kweken van groenten en fruit in je eigen tuin is een win-win situatie. Je verbrandt calorieën en groenten en ze dragen bij aan een goed dieet.

9. Verminderd risico op Osteoporose

Osteoporose is een ziekte die botten kan verzwakken en daardoor de kans op een botbreuk kan vergroten. Door regelmatig te tuinieren train je alle grote spiergroepen. Dit kan het risico op Osteoporose helpen verminderen.

10. Verminderd risico op dementie

Uit onderzoek is gebleken dat het uitoefenen van een fysieke activiteit zoals tuinieren het risico op dementie kan helpen verminderen. 

11. Je hoofd leegmaken

Als je eenmaal aan het tuinieren bent, hoef je je geen zorgen meer te maken. Alle rekeningen die je moet betalen, komende deadlines op je werk of andere stressvolle situaties. Adem de frisse lucht in, geef aandacht aan de tuin en vergeet je zorgen.

(Visited 46 times, 1 visits today)