Geschreven door 17:11 Tuin & Tuinieren

De tuin winterklaar maken doe je zo!

Niet alleen jij moet je voorbereiden op koude én korte dagen. Ook je tuin kan wel wat hulp gebruiken.

Het was je vast al wel opgevallen. Dagen worden korter, er is minder zonlicht en de wind wordt steeds guurder. Wellicht heb je de verwarming al eens aan gehad, of slaap je weer onder een dikker dekbed. Oftewel, herfst! De zomer keert je steeds meer de rug toe. En dat laat de natuur dan ook vaak merken met een flinke regenbui. Niet alleen jij en je huis winterklaar moeten winterklaar gemaakt worden. Ook je tuin kan wel wat hulp gebruiken.

Tijd om de natuur een handje te helpen!

Voor het winterklaar maken van je tuin heb je de volgende benodigdheden nodig:
•    Schoffel
•    Schep
•    Heggenschaar
•    Tuinhandschoenen
•    Een emmer, vuilniszak of container

1. Verwijder uitgebloeide bloemen en planten

Gereedschap verzameld? Dan is het tijd om alle dode planten en bloemen te verwijderen. Heb je planten die slechts één keer bloeien? Haal dan de volledige plant weg. Ook de wortels! Doe je dit niet? Dan heb je kans dat de wortels of een deel van de stam gaan rotten. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Ook uitgebloeide bloemen kun je het beste verwijderen. Snoei als het kouder wordt niet direct de volledige plant. Zo heb je in de laatste maanden nog iets om naar te kijken. Daarnaast zijn de bloemen een echte voedselbron voor vogels. Knip daarom niet meteen de volledige plant kaal! Enkel de uitgebloeide bloem.

2. Neergevallen blad

Het meeste afgevallen blad ruimen we op en gooien dit in de afvalbak. Al kan het blad juist een enorme bescherming zijn tegen vorst! Hark daarom eens niet het blad in de afvalbak, maar verplaats het blad naar de border. Het blad zorgt voor een goede isolatie en is gunstig voor dieren.

3. Bereid het gras voor

Maai het gazon nog eenmaal voordat het gaat vriezen. Het is belangrijk om het afgemaaide gras niet op het gazon te laten liggen. In de wintermaanden is het beter als er niets op het gazon ligt. Ook afgevallen blad kun je beter weghalen en verplaatsen naar de border. Als er te veel blad blijft liggen op het gras kan dit namelijk geel worden.

4. Snoei vaste planten

Snoei de heg of andere vaste planten zodra het niet vriest! Je kunt dit het beste doen als er geen blad aan zit. Zo kun je de structuur goed zien.

Snoeien kan ook in het voorjaar, al is het voor o.a. de druivenstruik, esdoorn en berkenboom beter om dit voor kerst te doen.

5. Planten beschermen tegen vorst

De meeste planten kunnen niet tegen vorst. Haal voordat het gaat vriezen in ieder geval de kuipplanten binnen! Deze planten kun je het beste in een schuur, bijkeuken of andere koele plek plaatsen. Vergeet niet dat een plant licht nodig heeft!

Andere tuinplanten kun je ook beschermen met een gaas, vliesdoek, rietmat of noppenfolie. Drapeer de bescherming voorzichtig over de planten. Door het al eerder toegevoegde blad bij de border, worden ook de wortels van de tuinplanten beschermd tegen kou.

6. Water afsluiten

Een van de makkelijkste stappen: sluit het water af! Voordat het gaat vriezen is het belangrijk om de waterleidingen in de tuin af te sluiten. Laat tuinslangen helemaal leeglopen. Zo voorkom je schade door uitzettend ijs.

Losstaande sproeiers kun je het beste naar binnen halen.

7. Bloempotten en gieters omdraaien

Staan er losse bloempotten en gieters in de tuin? Zet ze dan ondersteboven! Zo voorkom je dat er water in gaat staan. Dit water gaat bij vorst uitzetten, wat kan zorgen voor schade.

Heb je alle stappen voltooid? Dan is de tuin meer dan winterklaar! Pak je dekentje er maar bij en ga lekker liggen op de bank. Tijd voor Netflix!

(Visited 72 times, 1 visits today)