Geschreven door 15:42 Kamerplanten

Creëer jouw eigen kruidentuin in de keuken

Naast groente en fruit uit de moestuin, zijn verse kruiden uit de keuken ook ideaal. En zo’n kruidentuintje creëer je binnen no-time!

Je kookt waarschijnlijk met zakjes voorverpakte kruiden, peper en zout. Misschien heb je wat potjes met kruiden staan, en koop je heel soms verse kruiden. Maar wat is nou leuker dan koken met verse kruiden?

Wij begrijpen dat iedere week een bakje verse kruiden kopen wat te veel is. Net als met de kruidenplantjes van de supermarkt. Hartstikke leuk, maar kwalitatief stelt het niet zo veel voor. Om toch vrij goedkoop te kunnen genieten van verse kruiden hebben wij de volgende tips voor je samengesteld.

Ga voor kwaliteit

Een eigen kruidentuintje beginnen? Koop dan geen kruidenplantjes van de supermarkt. Deze zijn natuurlijk goedkoop, maar de kruiden in de supermarkt krijgen geen verzorging. Dit zorgt ervoor dat de plantjes vaak al uitgeput zijn voordat ze bij jou in huis komen.

Kies daarom voor kruidenplantjes van een tuincentrum. Deze plantjes worden wel verzorgd, staan op een standplaats met de juiste omstandigheden en zijn vaak kwalitatief beter. Goed om te weten: de prijs van kruidenplantjes in een tuincentrum verschillen bijna niet van de kruidenplantjes in de supermarkt. Kies dus voor kwaliteit!

Kies kruiden voor binnen

Houd goed in gedachten dat een kruidentuin binnen ook vraagt om andere soorten kruiden. Denk niet alleen aan Basilicum, maar ook Rozemarijn, Oregano, Tijm en Munt zijn geschikt.

Een kruidentuin binnen heeft al gauw te weinig water. Zeker in een warme keuken. Vermijd uitdroging! Zodra een kruidenplant binnen uitdroogt is het lastig om weer op te krabbelen.

De geschikte standplaats

Kruiden houden van zonlicht. Het liefste zo veel mogelijk! Het meest geschikt is een raam op het zuiden. Hier komt vooral in de middag veel zonlicht binnen.

Je kunt beter niet kiezen voor een raam op het noorden. Ramen op het noorden staan bekend om de mindere hoeveelheid zonlicht. Niet ideaal dus voor een kruidenplant!

Verzorging van kruidenplanten

Kruidenplanten zijn wat lastig in te schatten, wat water betreft. Je kunt daarom het beste kiezen voor een bloempot of bloembak met een drainage gat in de onderkant. Het is daarnaast handig dat de bloempot ook een schotel onder dit drainage gat heeft.

Geef kruiden eens per week water. Let op! Het is belangrijk dat je geen water geeft op de kruiden. Hierdoor kunnen kruiden slap gaan hangen en zelfs gaan rotten. Geef daarom water via de zijkant, of giet water in de schotel. Dit laatste is erg handig! Zo komt het water direct aan bij de wortels en overtollig water blijft in de schotel liggen.

De dag na het water geven til je de bloempot op. Op deze manier kun je checken of er nog overtollig water in de schotel ligt. Het water in de schotel kun je weggieten. Zo kun je wortelrot voorkomen!

(Visited 42 times, 1 visits today)