Geschreven door 09:34 Tuin & Tuinieren

De 12 leukste balkonplanten

Of je nu een balkon op het zonnige zuiden hebt, of plekje in de schaduw. Met planten fleur je die kleine ruimte zo op!

Het ene balkon is groot genoeg voor een leuk tuinset, terwijl een ander balkon net groot genoeg is om je kont te keren. Hoe groot je balkon ook is, er is altijd iets leuks van te maken! Van opvallende Olijfboom tot een Hortensia.

Het belangrijkste? Weet in welke richting het balkon staat. Zo kies je planten die passen bij de omgeving. Daar word jij én de plant gelukkig van.

Een schaduwrijk balkon op het noorden

Heb je een balkon op het noorden? Dan kan het aantal licht nogal verschillen. Het ene balkon pikt wat zonlicht mee, terwijl het andere balkon nooit zonlicht ziet. De richting van het balkon is daarom erg belangrijk voor het kiezen van de juiste planten.

Kies bij een balkon op het noorden voor een plant die goed tegen (half)schaduw kan.

Onze favorieten? Dat zijn leuke klimplanten zoals de Klimop! Of wat dacht je van een kleurrijke Hortensia? Een eenvoudig én mooie buitenplant. Daarnaast zou je ook de Begonia of Fuchsia in een leuke plantenbak kunnen zetten.

De ochtendzon op het oosten

Een balkon op het oosten staat gelijk aan de ochtendzon. Heerlijk! Voor zowel mens, dier, bloem én plant. De planten kunnen bij een balkon op het oosten genieten van de zon. Al is de zon niet extreem.

Vooral de Hosta, Japanse Esdoorn en verschillende soorten siergras genieten erg van die ochtendzon. Kies vooral voor planten die genieten van indirect zonlicht of halfschaduw.

Een zonnig balkon op het zuiden

Echte zonliefhebbers hebben een balkon op het zuiden! De extreme middagzon komt dagelijks langs. Plaats dan ook alleen planten op het balkon die van direct zonlicht houden.

Is er een hittegolf op komst? Of komt de temperatuur boven de 30 graden? Vergeet dan niet om dagelijks met de gieter in de weer te gaan. Door de extreme zon kunnen planten al gauw verdorren. Zelfs zonliefhebbers!

Planten die graag in het zonnetje staan? Denk aan een Olijfboom, Vijg of een Agave. Deze planten zijn gewend aan extreme temperaturen. Daarnaast komen ze van oorsprong ook vaak uit een zonnig klimaat.

Heb je maar weinig ruimte? Kies dan voor de Lavendel, een Cactus of een vetplant! Of kies ervoor om je eigen moestuin te creëren. Denk hierbij aan Basilicum, Oregano of zelfs een tomatenplant!

Het windbestendige westen

De zwoele avondzon? Die kom je tegen bij een balkon op het westen. Wat je ook zeker gaat tegenkomen bij dit balkon is extra veel wind en regen. Het kan op dit balkon nogal neerslachtig zijn!

Zorg er dan ook voor dat je planten kiest die wel wat wind kunnen verduren. Het beste plaats je planten in een plantenbak of in een stevige bloempot.

Voor in de plantenbak zijn vooral Viooltjes, de Verbena en geluksklaver (Oxalis) op hun plek. Of kies voor siergras! Niet alleen sfeervol, maar ook handig tegen inkijk.

(Visited 40 times, 1 visits today)