Geschreven door 19:43 Tuin & Tuinieren

Koester de natuur: een kindvriendelijke gids

Leer je kinderen op een leuke manier over de natuur, en ga samen tuinieren.

Ondanks dat de natuur prachtig is, hebben de meeste kinderen geen warm gevoel bij een tuin. Tenminste, niet om daar zelf mee aan de slag te gaan.

Waar wij volwassenen een verse groentetuin zien, zien kinderen vooral de broccoli die ze later moeten eten. En groente is nou niet bepaald iets waar je de meeste kinderen blij mee maakt.

Om de natuur te koesteren, samen met je kind(eren), delen we hieronder verfrissende ideeën om kinderen enthousiast te maken voor tuinieren.

Begin bij zaadjes

Met een zakje zaden kunnen jij en de kinderen een hele reeks interessante bloemen en groenten ter wereld brengen.

Door te beginnen met zaadjes zorg je ervoor dat kinderen een gevoel gaan krijgen bij de zaadjes. Er ontstaat een klik, tussen het kind en de groente.

Zonnebloemen: plant de zaadjes van de zonnebloem in het voorjaar. En dan is het afwachten! Zodra de zonnebloem eenmaal boven de grond komt, zal deze snel groeien.

Kinderen zullen versteld staan van de snelheid waarmee zonnebloemen hen in de hoogte inhalen. Maak het nog leuker door de lengte echt op te meten! Meet eens per week de zonnebloem op, en doe dit hetzelfde met je kind.

Bonen: ook bonen plant je het beste in het voorjaar. Zodra ze eenmaal groeien zijn ze niet meer te stoppen. Bonen zijn snelle kwekers en kunnen ladders en palen in een tuin beklimmen. Ook leuk: plant de bonen bij een wijnstok. Zo kun je ze direct van de wijnstok plukken en te eten.

Kers: niet alleen mooi en eetbaar. Een kers groeit ook bloemen! Extra leuk dus. Ze trekken ook kolibries naar de tuin, een waar genot. Zodra de kersen zijn uitgegroeid kun je deze samen met je kind plukken.

Aardappel: graaf samen met je kind een mooie kuil, en plant hierin de aardappel. Na het begraven zie je de aardappel niet meer, wat het groeiproces nog spannender maakt.

Geef ze de ruimte

Kinderen willen misschien een plek die ze hun eigen plekje noemen. Geef ze een plekje in de tuin, of zelfs alleen maar een plantenbak, en hierin te planten wat ze willen.

Neem ze mee naar een kwekerij of tuincentrum, en laat ze planten uitkiezen in hun favoriete kleur. Of kies een plant vernoemd naar hun favoriete dier, zoals olifantenoorplant of konijnenstaartgras.

Houd het proces bij

Bijna net zo leuk als het planten, is de verzorging. Geef kinderen de ruimte om zelf water te geven. Kijken samen hoe de planten groeien en laat je kind het proces vastleggen.

Laat je zoon of dochter zelf foto’s maken, en verzamel deze in een album. Een mooi fotoalbum gegarandeerd!

Pizza maken

Nog zo’n leuk idee: maak een thematuin. Kies bijvoorbeeld groente en fruit die op een pizza passen. Zo maak je dat lievelingseten nog leuker én gezonder!

Laat tomaten, paprika, ui en een horde aan kruiden groeien. Denk aan Basilicum, Oregano, Tijm en Peterselie. Succes gegarandeerd!

Het leukste is natuurlijk de oogsttijd. Samen met je kind alle groente en kruiden plukken voor het avondeten. Laat ze hierbij zelf de pizza opmaken. Dit zorgt voor bijzondere creaties, maar misschien nog wel mooier: herinneringen voor altijd.

Ga verder dan de achtertuin.

(Visited 24 times, 1 visits today)