Geschreven door 18:01 Tuin & Tuinieren, Tuinmeubelen & loungesets

7 tips om in de winter je terras te gebruiken

Zodra het regent denk je er waarschijnlijk niet aan om buiten te zitten. Al kan het juist heerlijk zijn die gure frisse wind!

De dagen dat je met de korte broek naar buiten kon gaan, zijn voorbij. Het wordt steeds kouder en dagen worden korter. Meestal blijven we hierdoor vaker binnen om te genieten van een kop thee, koffie of warme chocomel.

Toch kun je ook in de koude maanden lekker buiten zitten in de frisse lucht. Niet alleen gezellig, maar ook goed voor de gezondheid!

1. Een goede voorbereiding

Wil je niet alleen lekker warm genieten op het terras, maar ook nog eens een goed uitzicht hebben? Maak je tuin dan winterklaar! Ook bij het terras kun je planten toevoegen die wel tegen een stootje kunnen.

Je maakt een terras al gauw gezellig met planten. Al zijn helaas niet alle planten geschikt in de herfst of winter. Er zijn daarnaast ook planten die er kaal uit gaan zien tijdens deze koude maanden.

Je fleurt je terras al gauw op met planten die geschikt zijn voor de herfst en winter:

  • Fuchsia ‘David’
  • Winterheide (Erica Carnea)
  • Anjer
  • Bergthee (Gaultheria Procumbens)
  • Vetplanten zoals de Sempervivum

Planten zorgen niet alleen voor gezelligheid. Ze nemen op vocht op. Dit maakt het terras minder vochtig. Hierdoor is het eenvoudiger om het terras op te warmen.

2. Kies een warme aankleding

Zorg ervoor dat de plek waarop je zit niet koud aanvoelt. Dit kun je eenvoudig oplossen door te kiezen voor een dekentje over het zitvlak. Ook kun je kussentjes toevoegen om het geheel warmer aan te kleden.

Naast dekens en kussentjes kun je ook kaarsen toevoegen aan de ruimte. Niet alleen goed voor de sfeer! Ondanks dat kaarsen erg klein zijn, geven ze wel degelijk warmte af. Een decoratief én budgetvriendelijke oplossing dus!

Ook is het toevoegen van een kleed op de grond erg goed tegen kou. Vaak blijft kou in de grond zitten, waardoor de ruimte dan ook niet erg snel opwarmt. Dit is eigenlijk net zoals met voeten! Zodra voeten koud zijn is het lastig om het volledig warm te krijgen.

Door een kleed op de grond te leggen zorg je ervoor dat de grond beschermd wordt tegen de ergste kou. Wat het opwarmen van de ruimte dan ook weer eenvoudiger maakt.

Zorg er wel voor dat de dekens, kleden en kussen weerbestendig zijn. Als je een open terras hebt kun je de kussen en dekens beter naar binnen halen.

3. Zorg voor een afsluitbaar terras

Wat voor soort terras heb je? Een gesloten terras? Dan heb je wat dat betreft al een voordeel qua kou! Ook trekt een gesloten terras minder stof aan dan een open terras.

Heb je op dit moment een open terras? Het kan een goed idee zijn om in beide richtingen glazen schuifdeuren of ramen te installeren. Zo heb je de mogelijkheid tot een gesloten én open terras.

Wat betreft decoratie kan glas ook handig zijn. Dit geeft je namelijk veel meer mogelijkheden om te decoreren. Door het glas wordt decoratie beter beschermt tegen de koude en natte weersomstandigheden.

4. Plaats een open haard of kachel

De meest logische manier om een terras te verwarmen is met een open haard of een kachel. Zelfs bij een open terras kan de warmte van een open haard of kachel de ruimte goed opwarmen.

Je zet de kachel eenvoudig ter plekke aan en kunt hier lekker dichtbij gaan zitten. Afhankelijk van de soort kachel is de ruimte binnen een half uur goed verwarmd.

Naast dat een open haard of kachel voor warmte zorgt, is dit ook nog eens erg gezellig. Ook decoratief scoort de kachel dus flink wat punten!

5. Maak gebruik van heaters

Een voordeel van een heater is dat deze niet bevestigd hoeft te worden. Je kunt een staande heater kopen die je zo in het stopcontact plaatst.

Daarnaast heeft een heater het voordeel dat ze een gelijkmatige en snelle warmteafvoer hebben. Misschien wel de meest eenvoudige oplossing om op koude dagen ook gebruik te kunnen maken van een terras!

6. Plaats een elektrische haard

Hoe gezellig en warm een open haard of kachel ook is, milieuvriendelijk is het niet. Om het milieu niet nog meer te vervuilen, kun je kiezen voor een elektrische haard.

Misschien minder sfeervol, maar wel eenvoudiger in onderhoud. En minder gevaarlijk voor kinderen en/of huisdieren natuurlijk!

Elektrische haarden hebben geen luchtinlaat nodig. Bij een gesloten terras zal de elektrische haard dan ook niet verstikken.

Wat betreft het design van de elektrische haard is er steeds meer keuze. Er zijn verschillende vormen en maten te vinden. Opties genoeg dus!

7. Laat vloerverwarming leggen

Misschien niet de meest voor de hand liggende oplossing: vloerverwarming. Bij een gesloten terras kun je ook gebruik maken van vloerverwarming. Dit werkt op een groter oppervlak, wat een heel gebied voorziet van warmte.

Door vloerverwarming is het zelfs mogelijk om op de grond te zitten of liggen voor optimale warmte. Ook zie je niets van de aanpassing, zoals je dit wel ziet bij bijvoorbeeld een heater. Gezellig is vloerverwarming dus ook zeker!

Ondanks dat het een vrij goede oplossing is, liggen de kosten helaas wel wat aan de hoge kant.

Dit waren ze dan! Onze tips. Misschien is helaas niet iedere tip voor jou van toepassing, maar zeker tip 1 is eenvoudig en goedkoop door te voeren.

(Visited 38 times, 1 visits today)