Geschreven door 20:56 Tuin & Tuinieren

Iedereen kan overal tuinieren met kweektafels

Houd je van tuinieren, maar heb je weinig ruimte, dan zijn kweektafels voor jou een perfecte oplossing.

Deze tafels kun je gebruiken voor het groeien van een groot aantal eetbare gewassen en plaatsen op je balkon, op je platte dak of op je veranda. Als je groene vingers hebt, maar eigenlijk de moed al hebt opgegeven omdat je geen tuin of ruimte hebt voor het groeien van groenten, dan is het tijd om hier weer mee bezig te gaan. Want met kweektafels kan iedereen – jong en oud, met- en zonder tuin – elk seizoen heerlijke groenten, fruit en kruiden kweken.

Wat zijn kweektafels?

Een kweektafel is een verhoogde bak waarin je potgrond doet en gewassen kweekt. Ze zijn voorzien van een goede afwatering en je kunt er bepaalde accessoires bij aanschaffen waarmee je de meeste groenten probleemloos kunt gaan kweken. Kweektafels zijn te krijgen in verschillende afmetingen, met één of meerdere niveaus, van verschillende materialen en ook met wieltjes, zodat je ze probleemloos kunt plaatsen, verrijden en opbergen. Deze tafels geven je de mogelijkheid te tuinieren zonder dat je er voor door je knieën hoeft, zonder dat je met verdelgingsmiddelen in de weer moet gaan en zonder dat je hier ruimte voor moet vrijmaken in je tuin. Het kan eigenlijk niet gemakkelijker. En het goede nieuws is dat er kweektafels zijn die ook zo zijn ontworpen dat ze een waardevolle toevoeging zijn aan ieder terras en balkon.

Altijd verse gewassen bij de hand

Kweektafels zijn ideaal voor het groeien van groenten, zoals tomaten, uien, knoflook, bietjes, radijsjes, erwten en boerenkool. Maar je kunt er nog veel meer mee. Denk dan bijvoorbeeld aan het groeien van verse kruiden, zoals basilicum, tijm en laurierblad, zodat je elke maaltijd interessant en smaakvol kunt maken. Ook als je van thee houdt mag een kweektafel eigenlijk niet ontbreken, want je kunt er kamille, salie en munt in kwijt voor een verse kop gezonde kruidenthee elke dag. Wat fruit betreft zijn de bakken wat minder geschikt, omdat fruit vaak aan de boom groeit, maar wat dacht je van een kweektafel met aardbeien, bosbessen of cranberries? De mogelijkheden zijn groot en geven jou de optie exact die gewassen te groeien waar jij en je gezin zo van genieten.

Accessoires voor nog meer mogelijkheden

Bedenk van tevoren wat je graag eet en wat je graag vers tot je beschikking wilt hebben, want met de juiste accessoires bij je kweektafel kun je dit realiseren. Bestel direct een klimrek mee, zodat je tomaten, erwten, sperziebonen en tuinbonen kunt kweken. Deze functioneren tegelijkertijd als zonwering op een terras en de bloemetjes in de lente zijn schitterend. Ook kun je investeren in een broeikap, zodat je nog eerder begint met het planten van je favoriete zaadjes. Je geeft de plantjes dan de beste start en kunt ze versterken voordat ze de buitenwereld in gaan. Naast je kweektafels heb je dan alleen nog een goede potgrond en je favoriete zaadjes nodig en ook jij kunt je groene vingers weer optimaal gaan benutten!

(Visited 18 times, 1 visits today)