Geschreven door 19:08 Buitenplanten

Een groene planning voor een gezonde omgeving

Zodra groen ons omringt zal de levenskwaliteit verbeteren. Toch lijkt het erop dat groenbeplanting steeds minder aandacht krijgt. En daar kun jij wat aan doen!

Bijna iedereen geniet van een groen landschap. Al zorgt een groen gebied voor meer dan dan alleen een mooie omgeving.

De hoeveelheid groene beplanting zal uiteindelijk positieve gevolgen hebben voor de gehele bevolking. Denk aan de gezondheid, criminaliteit, economische- en onderwijsprestaties.

Het is bekend dat het groen dat ons omringt, zoals parken en tuinen, een positieve bijdrage levert aan onze levenskwaliteit. Toch lijkt het erop dat groenbeplanting steeds minder aandacht krijgt.

De overheid staat vaak voor enorme uitdagingen wat betreft vooruitgang op het gebied van lokale dienstverlening. Laat staan dat er nog gedacht moet worden aan het vergroenen van gebieden! Hierdoor kan een groen landschap al snel tot het verleden kan gaan behoren.

Het groene effect

Planten heeft niet alleen gevolgen voor de levenskwaliteit. Er zijn veel meer positieve voordelen van planten!

Gezondheid & welzijn

  • Door te kijken naar groen landschap kan er binnen vijf minuten een aanzienlijke vermindering van stress en angst worden bereikt. Ook dit kan wetenschappelijk bewezen door! We kunnen deze stressvermindering meten door positieve veranderingen in bloeddruk, polsslag, spierspanning en elektrische hersenactiviteit.
  • Ziekenhuispatiënten die op groen uitkijken lijken minder pijn te voelen en herstellen sneller. Opvallend: middelzware tot sterke pijnstillers worden met 25% minder aangevraagd in zo’n groene omgeving.

Klimaatverandering

Als er in steden zoals Amsterdam 10% meer bomen worden toegevoegd, zal dit de komende 100 jaar een temperatuurstijging van 4 graden tegengaan. Door stedelijke gebieden te ‘vergroenen’ komt er dus flink wat tijd bij, voordat de temperatuur van de aarde echt stijgt.

De werkplek

  • Planten kunnen helpen om energiekosten in de zomer met 20% a 40% te verminderen. De reden hiervoor? Planten geven beschutting en schaduw, wat de behoefte aan airco verminderd.
  • De voorziening van groene zones rond een werkplek zorgt voor minder ziekteverzuim. Maar liefst 23%!

Misdaad

Gebouwen die in een goed verzorgde groene omgeving zijn geplaatst, blijken 32% minder misdrijven aan te trekken. 

Financieel

Aantrekkelijke tuinen en de aanwezigheid van bomen in of nabij tuinen kunnen de waarde van onroerend goed met 5 a 7% verhogen.

Van ideeën naar daden

Hartstikke leuk en goed al die positieve effecten. Om ook werkelijk deze positieve effecten te zien is er actie nodig. Ook jij kunt een kleinschalige groene actie opzetten! Al is het goed om houvast te hebben.

Al het begin is lastig, maar met zo’n groene planning moet het wel lukken:

Stap 1: groen beleid opzetten

Stap 2: houd cijfers en effecten van de groene ontwikkelingen bij

Stap 3: evalueer de cijfers

Stap 4: verbeter de resultaten

Stap 5: zorg voor meer groen in de (eigen) omgeving

Stap 6: blijf stap 2 t/m 5 herhalen

Dan hebben we nog maar een ding te zeggen. Veel succes! En vooral ook veel plezier met het vergroenen van de omgeving.

(Visited 18 times, 1 visits today)