Geschreven door 16:08 Buitenplanten

Top 10 eenvoudig te kweken fruitbomen en fruitplanten

Zelf fruit kweken is leuk, gezond, gemakkelijk en lekker. Benieuwd welk fruit je zelf eenvoudig kunt kweken in jouw tuin?

Je hebt geen boomgaard nodig om thuis je eigen fruit te kweken. Appelbomen, aardbeien, rabarber en vijgen kunnen allemaal groeien in een klimaat zoals in Nederland of België.

Als de ruimte beperkt is, probeer dan fruit in een plantenbak te telen. Je kunt zelfs fruit kweken in hangmanden! Hieronder beschrijven we de top tien van gemakkelijk te kweken fruitbomen en fruitplanten.

1. Aardbeien

Er zijn weinig mensen die niet houden van de frisse, sappige smaak van zonverwarmde aardbeien rechtstreeks uit de tuin.

Aardbeienplantjes zijn zo veelzijdig dat ze kunnen worden gekweekt in bakken, hangmanden, plantenzakken en bloembakken. Ook kunnen ze rechtstreeks in de grond kunnen worden geplant.

2. Frambozen

Herfstframbozen zijn zelfvoorzienend, zodat je ze in bakken of in klonten in de tuin kunt planten. Dit niet veeleisende gewas kan geoogst worden gedurende de nazomer tot het begin van de herfst voor een heerlijk dessert.

Ze zijn eenvoudig te onderhouden. Het enige wat je hoeft te doen is, alle stengels die vruchten gaven laag bij de grond weg te knippen. Zo voorkom je een wirwar aan zijtakken.

3. Goji bessen

Goji bessen, vaak omschreven als ‘superfood’, zijn rijk aan voedingsstoffen, met een zoete zoethout smaak. Ondanks hun exotische naam zijn deze winterharde struiken verrassend sterk en groeien ze in bijna elke zonnige positie, zelfs in winderige kustgebieden!

Voeg goji bessen toe aan je ontbijt voor een heerlijk begin van de dag.

4. Vijgen

Waarom zou je niet je eigen vijgen kweken? Ze moeten worden gekweekt tegen een hete, zonnige muur en kunnen het best geoogst wanneer de wortels worden beperkt in hun groei.

Ze zijn perfect als je wilt proberen om fruit in een plantenbak of bloempot te kweken. Je hebt wel wat geduld nodig, want de vijgen beginnen zich in de herfst te vormen en zijn pas de volgende zomer klaar om te oogsten! Maar de smaak van vers geplukte, zonverwarmde vijgen is het wachten meer dan waard.

5. Kruisbessen

Deze bessen zijn perfect voor elke moestuin! Kruisbessen zijn flexibel genoeg om vroeg geoogst te worden voor hartige sauzen, of om in de struiken te laten rijpen en te zoeten voor bijvoorbeeld een taart.

Je kunt ze ook direct uit de struiken eten, lekker vers!

6. Appels

Een appelboom is een echte aanwinst. Voor elk type tuin is er wel een geschikte appelboom.

Bedenk van te voren goed welke appelboom er geschikt is voor jouw tuin en van welke appels je houdt. Als de ruimte het toelaat, kies dan twee verschillende rassen die elkaar bestuiven. Voor een goede vruchtdracht moet een appelboom namelijk bestoven worden door een ander ras.

Probeer in kleinere tuinen fruitbomen in kuipen te kweken.

7. Bramen

Kweek bramen in de hoek achter de schuur, of laat ze over een oud lelijk hek groeien. Het kweken van je eigen fruit kan bijna niet eenvoudiger! Deze heerlijke vruchten groeien bijna overal en hebben niet veel aandacht nodig.

Bind de takken vast om ze gemakkelijker te kunnen oogsten en om wildgroei te voorkomen. Als je niet graag geprikt wilt worden, kies dan een doornloos braamsoort.

8. Honingbessen

Deze ongewone vrucht zit vol met antioxidanten en de bosbessenachtige bessen zijn een heerlijke traktatie die rechtstreeks uit de struik geplukt kunnen worden.

Honingbessen zijn taaie planten en zijn goed bestand tegen de winter. Om de beste honingbessen te krijgen kun je ze het beste in paren laten groeien. Zo bevorder je onderlinge bestuiving.

9. Bosbessen

Als je graag fruit in bakken wilt telen, probeer dan bosbessen! Geurende bloemen in het voorjaar, vurig gekleurd herfstgroen en voedzame gewassen van verse bosbessen in de nazomer. Wat kun je nog meer van een plant vragen? Het enige wat ze nodig hebben is een zure (ericaceous) bodem, die je in een (online) tuincentrum kunt kopen.

Bosbessen zijn onderhoudsarm en na ongeveer drie jaar groeien er vruchten aan de plant. Ondertussen is de bosbes een zeer populaire terrasplant geworden.

10. Bessen

Rode, zwarte en witte bessen zijn perfect zacht fruit voor het versieren van desserts, het maken van jam of voor sauzen. Ze zijn goed in te vriezen, zodat je ook in de wintermaanden kunt genieten van de smaak van de zomer.

(Visited 38 times, 1 visits today)