Geschreven door 18:18 Kamerplanten

De winterslaap van een kamerplant

Vanaf de herfst komen planten in een soort van winterslaap terecht. Wat kun jij doen om het planten zo fijn mogelijk te maken?

Het weer wordt kouder, de zon laat zich minder zien en regen komt vaker uit de lucht vallen. Oftewel, de zomervakantie is afgelopen en herfst maak zijn intrede. Deze seizoenswisseling is niet alleen voor jou, maar ook voor planten, een grote omschakeling.

Minder zonlicht

Het grootste verschil voor planten is de hoeveelheid zonlicht die afneemt. In principe voor ons niet zo’n groot probleem, maar planten hebben wel degelijk last van die donkere dagen.

Zonlicht is voedsel voor de plant. Zonder zonlicht zal een plant dan ook niet of bijna niet groeien. De reden hiervoor? Geen voedsel houdt in geen energie. Dit resulteert dan weer in de stop op het maken van nieuw blad.

De mindere hoeveelheid zonlicht kan ook zorgen voor bruin blad. Dit kan zelfs zo erg worden dat het blad gaat uitvallen! Planten die vooral last krijgen van bruin blad zijn tropische planten. Denk aan een Bananenplant of een Strelitzia. Deze planten zijn zo gewend aan zonlicht, dat ze eigenlijk niet zonder kunnen. Om aan te geven dat ze te weinig zonlicht krijgen laten ze het blad verkleuren en afvallen.

Verzorging op een lager pitje

Aangezien de plant minder energie heeft door het gebrek aan zonlicht, is verzorging ook minder nodig. Met name de watergift kan worden afgebouwd. Niet volledig natuurlijk, maar de hoeveelheid water die je geeft mag wel wat minder.

Er zijn natuurlijk ook planten die in de winter helemaal geen water nodig hebben. Denk aan een vetplant of een cactus.

De omschakeling tussen de hoeveelheden water kan voor jou en de plant nogal een schok zijn. Het kan dan ook gebeuren dat jij toch nog te veel water geeft.

Het water dat de plant zelf niet nodig heeft, blijft op de bodem van de bloempot liggen. Water dat blijft liggen zoekt een andere plek om zich te vestigen. Meestal gaat overtollig water in de wortels van de plant zitten.

Als er te veel water in de wortels gaat zitten, gaan deze rotten. Dit kan op zijn tijd weer zorgen voor een levenloze plant. En dat willen we natuurlijk voorkomen!

Tips voor de winterdip

Om wortelrot, uitvallend en bruin blad te voorkomen kun je maatregelen nemen.

  • Begin op tijd met het afbouwen van de watergift. Zodra augustus op zijn eind loopt kun je beter de hoeveelheid én frequentie van het water geven verminderen. Dit voorkomt de kans op wortelrot.
  • Zet planten bij het raam. Al het beetje zonlicht dat binnenkomt kunnen de planten op deze manier meekrijgen. Zo is de klap van de zomer naar de herfst toch kleiner.
  • Besproei je planten dagelijks met de plantenspuit. Als het weer kouder wordt gaat de verwarming vaak aan. Lekker voor ons, maar iets minder voor de plant. De luchtvochtigheid in je huis gaat hierdoor omlaag. Iets waar planten niet zo gelukkig van worden. Ga dan ook dagelijks met de plantenspuit in de weer om de luchtvochtigheid in balans te houden. Zo voorkom je dat het blad van een plant gaat uitdrogen.
  • Koop een groeilicht. Heb je veel tropische planten in huis? Dan zou je een groeilicht kunnen kopen. Dit hoeft geen dure aankoop te zijn. Je kunt een eenvoudige groeilamp kopen die je in iedere lampenstandaard kunt draaien. Zet het groeilicht een paar uur per dag aan, en je planten zullen zich daadwerkelijk beter voelen!
  • Schaf een glazen groeikas aan. Deze oplossing is alleen geschikt voor kleinere binnenplanten. In de groeikas plaats je kleine en tropische planten die houden van een hoge luchtvochtigheid. Je kunt een laagje water toevoegen aan de kas, en het glas dichtdoen. Zo gaat het laagje water vanzelf condenseren waardoor de luchtvochtigheid op peil blijft in de kas. Perfect voor je planten dus!

Hopelijk zorgen we er met deze tips voor dat jij én je planten gelukkig blijven. Zelfs in die donkere en koude maanden.

(Visited 67 times, 1 visits today)