Geschreven door 19:46 Interieur & wooninspiratie

Dé herfstrend: een ecosysteem

Planten zien groeien, maar hier zelfs helemaal niets voor doen. Klinkt perfect? Lees dan verder!

Dat planten vanaf de herfst in een soort winterslaap terechtkomen is algemeen bekend. Door minder hoeveelheid zonlicht heeft een plant minder voedsel. Hierdoor groeien ze minder en wordt blak vaak bruin. Niet bepaald gezellig dus!

Wat daarnaast één groot probleem is van planten in de herfst: wortelrot.

Je bent vaak gewend aan de frequentie waarmee je planten water geeft. Geen probleem, maar dan is het wel belangrijk om vanaf de herfst ook daadwerkelijk minder water geven. Doe je dit niet? Dan kan een plant het water niet opnemen. Hierdoor blijft het water rondom de wortels ronddwalen, waardoor ze uiteindelijk gaan rotten.

Conclusie? Planten zijn vanaf de herfst nou eenmaal wat minder leuk. Tenminste, als we het over kamerplanten hebben. Planten in ecosystemen vallen namelijk in een andere categorie. Die groeien ondanks het koude weer wél. Extra leuk! Maar wat is een ecosysteem eigenlijk?

Soorten ecosystemen

Simpel gezegd is een ecosysteem een (vaak) afgesloten omgeving waarin de natuur zelf zijn gang gaat. In de interieur wereld bestaan er twee soorten ecosystemen:

  • Een gesloten ecosysteem
  • Een open ecosysteem

Een gesloten ecosysteem

Voor plantenliefhebbers zonder groene vingers raden wij een gesloten ecosysteem aan als aanvulling van je interieur. Je hebt er geen omkijken naar. Tenminste, als je het glas wel schoonhoudt natuurlijk.

In een gesloten ecosyteem zijn tropische plantjes toegevoegd. Deze planten leven het liefste in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Qua zonlicht hebben tropische planten ook weinig eisen. Het liefste geen direct zonlicht, maar als ze wat licht krijgen zijn ze al gauw tevreden.

Naast de plantjes is er een klein beetje water toegevoegd. Met een klein beetje bedoelen we ook echt weinig. Drie kleine spuitjes met een plantenspuit zijn al voldoende.

Zodra de deksel of dop op de glazen pot gaat heb je er geen omkijken meer aan. Het kleine beetje water gaat vanzelf condenseren wat dan weer voedsel is voor de planten. Dit vocht stoten ze vanzelf weer uit. Hierdoor wordt het kleine beetje water in de afgesloten omgeving gewoon weer opnieuw gebruikt. Ideaal dus!

Een open ecosysteem

Ondanks dat een ecosysteem zichzelf regelt, is dat bij een open ecosysteem niet helemaal het geval. Er is water nodig, maar in zo kleine hoeveelheden dat je dit niet eens doorhebt.

Een open ecosysteem bevat meestal vetplanten en cacti. Deze planten slaan water op in hun wortels, blad en de rest van hun plant. Zo kunnen ze voor langere periode zichzelf onderhouden.

Zet de vetplanten en cacti gezellig bij elkaar in een zandachtige potgrond. Het liefste staan ze op een plekje met genoeg zonlicht, maar halfschaduw is ook prima. De eisen van deze planten zijn dus zo minimaal, dat je er ook weinig voor hoeft te doen. De planten regelen het zelf wel. Het enige wat ze vragen is een in de zoveel tijd een heel klein beetje water.

(Visited 36 times, 1 visits today)