Geschreven door 12:57 Tuin & Tuinieren

Help! Waarom wordt mijn conifeer bruin?

Niets is frustrerender dan wanneer de eens zo mooie coniferenhaag plotseling verdorde bruine plekken heeft.

Coniferen zijn veelzijdige bomen met een zeer sterk karakter. Toch kan het gebeuren dat een coniferenhaag er plotseling minder goed uitziet. Gelukkig zijn er verschillende methoden om dit probleem aan te pakken!

Bruine, kale plekken als gevolg van teveel snoeien

Coniferen zijn haagplanten die over het algemeen goed gesnoeid kunnen worden. Ze herstellen zich goed na het snoeien en kunnen tijdens het snoeiseizoen dan ook meerdere malen worden gesnoeid.

Het kan echter gebeuren dat je een conifeer te kort hebt gesnoeid. Dit kan leiden tot kale plekken die niet snel zullen herstellen.

Er is echter een eenvoudige oplossing! Er groeien immers nog steeds mooie groene takken rond de kale plek. Met deze groene takken kun je gemakkelijk een kale plek opvullen. Buig de takken voorzichtig naar de kale plek en zet ze losjes vast met een draad of tiewrap. Niet te strak! Anders beschadig je de takken.

Als de conifeer weer groeit, groeien de groene takken automatisch naar de kale plek toe. Ze sturen ze als het ware in deze richting! Zo is de heg over een jaar weer in goede staat.

Vergeet ook niet om de coniferenhaag te bemesten na een zware snoeibeurt. Dit bevordert het herstel.

Bruine coniferen door te weinig regen

Vooral in de zomer zijn er lange droge perioden met weinig neerslag. Bovendien zijn zomers de afgelopen jaren een stuk droger geworden. Een conifeer kan tijdens een droge periode verdorde bruine vlekken krijgen. Soms wordt een conifeer zelfs helemaal bruin.

Het goede nieuws? In de meeste gevallen kunnen coniferen goed herstellen na een langdurige periode van droogte. Is een conifeer echter helemaal uitgedroogd? Dan is het lastig om hem volledig te herstellen. Voorkomen is daarom beter dan genezen! Al geldt dit niet alleen voor coniferen.

Het heeft geen zin om één keer extra water te geven. Een coniferenhaag heeft echt meer nodig dan dat! Kijk goed welke takken er in de heg bruin geworden zijn.

Graaf een kleine geul rond de stam van de conifeer en vul de geulen met water. Op deze manier bereikt het water direct de wortels en verdampt het niet alleen in de droge grond.

Het is aan te raden om de coniferenhaag tijdens droge periodes van extra water te voorzien door het direct op de kluit te gieten. Zorg er ook voor dat je extra coniferenmest toevoegt aan de heg. Dit zal het herstelproces versnellen!

Magnesiumtekort in de bodem van de heg

Soms worden coniferen bruin, omdat de bodem een magnesiumtekort heeft. De bruine vlekken zien er kurkdroog uit en bevinden zich voornamelijk aan de onderkant en in het midden van de heg.

Je kunt magnesium in de vorm van kunstmest kopen. Dit vind je bij tuincentra en webshops.

Lees voor gebruik eerst goed te instructies van de verpakking! Zo weet je welke dosering de conifeer nodig heeft, en hoe je de kunstmest het beste kunt toedienen.

In sommige gevallen kun je de magnesium als minerale korrels kopen. Verspreid deze over de gehele lengte van de heg. Hark de korrels vervolgens lichtjes in de grond.

Door de haag elk voorjaar goed te bemesten, voorkom je een tekort mineralen en voedingsstoffen. Indien nodig kun je ook elk voorjaar direct magnesium aan de basisbemesting toevoegen.

Een verkleurde heg als gevolg van schimmels

Bepaalde coniferen kunnen last krijgen van schimmels. Coniferen die erg gevoelig zijn voor schimmels zijn de de Thuja, Taxus en de Leylandcipres.

Als er sprake is van een schimmelinfectie kun je dit merken aan afstervende takken. Ook zie je een duidelijke scheiding tussen beschimmelde en niet-beschimmelde delen van de haag.

Het is belangrijk dat de aangetaste takken zo snel mogelijk worden verwijderd. Zorg ervoor dat je de (elektrische) snoeischaar desinfecteert met een chlooroplossing. Geen chloor in huis? Water met een scheut bleekmiddel is ook voldoende.

Door de snoeischaar te desinfecteren voorkom je dat de schimmel zich verspreidt naar de rest van uw heg.

Draag je handschoenen bij het snoeien? Was de handschoenen na het trimmen op minstens 60 graden, net als de rest van je kleding.

Schimmels bij een conifeer kun je over het algemeen ook eenvoudig bestrijden met bestrijdingsmiddel.

Tot slot

Zoals eerder genoemd zijn coniferen sterke bomen die niet zomaar bruin worden. Met een beetje preventie zorg je ervoor dat er altijd een mooie strakke groene heg in de tuin staat. Is de conifeer mooi groen? Naast het gebruik als afscheiding, kun je ook bijzondere vormen in de conifeer snoeien.

(Visited 54 times, 1 visits today)