Geschreven door 20:21 Buitenplanten

Van bos rozen naar rozenstruik

Rozen zijn veel te mooi om zo maar weg te gooien. Daarom hebben wij de oplossing! Stek de rozen en creëer een prachtige rozenstruik.

Heb je een mooie bos rozen gekregen, maar vind je het zonde om deze weg te gooien? Of zou je eigenlijk nog langer willen genieten van de prachtige bos? Dat kan!

Je kunt rozen eenvoudig stekken en omtoveren tot een volle rozenstruik. De ideale manier om gratis van rozen te kunnen genieten!

Stappenplan rozen stekken

Stap 1: Knip de bloem van de roos schuin van de stengel af. Haal hierbij ook het blad van stengel af. Ook de onderkant van de stengel knip je schuin af. Je houdt nu een stengel over van 15 tot 25 centimeter.

Stap 2: Snijd van de stengel de ‘doorns’ weg. Met de doorns bedoelen we natuurlijk de stekels. Door de doorns weg te snijden geef je de stengel de mogelijkheid om hier eventueel wortels uit te laten groeien.

Stap 3: Plant de stengels, die je nu ook stekken kunt noemen, in een bloempot of emmer met stekgrond. Een plantenbak volstaat ook!

Zorg ervoor dat het grootste deel van de stek zich onder de grond heeft gevestigd.

Is het toevallig maart of april? Dan zou je de stekken ook direct in de tuin kunnen plaatsen. Al raden wij wel aan om stekken eerst in stekgrond te plaatsen. Op deze manier heb je namelijk veel meer controle over de stek.

Verzorging van de stek

Plaats de bloempot, emmer of plantenbak in de (half)schaduw. Zorg ervoor dat de stek niet direct in de wind staat. Het beste kun je de stek achter andere planten, bomen of bloemen neerzetten.

Als je in de herfst of winter gaat stekken, kun je de stek het beste in de schuur of op een andere koude plek in huis neerzetten.

Het is belangrijk om de stek de eerste weken veel water geven. Dit doe je zodat de stek wortels gaat ontwikkelen. Houd de potgrond dan ook altijd licht vochtig. Het beste kun je twee keer per week een klein beetje water.

Let er wel op dat je niet te veel water geeft. Is dit wel het geval? Dan kan de stek last krijgen van wortelrot, of verzuipen in het vele water.

Na ongeveer 6 weken zullen de eerste wortels gegroeid zijn. Je hebt dus flink wat geduld nodig! Na ongeveer een jaar wachten is de stek veranderd in een echte rozenstruik.

(Visited 31 times, 2 visits today)