Geschreven door 18:41 Tuin & Tuinieren

Hoe trek ik bijen en andere bestuivers aan in mijn tuin?

Bijen worden met uitsterven bedreigd. Gelukkig kun jij een steentje bijdragen aan de levensverwachting van bijen!

De beste bestuivers? Dat zijn bijen! Zonder die bijen zouden er veel minder soorten bloemen, groenten en fruit zijn. Een bij zorgt niet alleen voor een zoemgeluid, ze doen veel meer dan dat! Het is dan ook zeker de moeite waard, om eens na te denken of jouw tuin wel uitnodigend is voor bijen.

Zodra bijen een bezoek brengen aan de planten in jouw tuin, zijn ze in principe op zoek naar twee dingen:

  1. Nectar: Nectar zit vol met suikers en is de belangrijkste energiebron van de bijen
  2. Stuifmeel: Stuifmeel zorgt voor een evenwichtige voeding, en zit vol met eiwitten en vetten

Veel populaire bloemsoorten zijn bewust gehybridiseerd. Oftewel, de bloemsoorten zijn met elkaar gekruist door een tuinier. De reden hiervoor? Zodat de bloemen resistent worden voor ziektes, de bloem groter en kleurrijker wordt en zodat de bloem langer bloeit.

Helaas zorgt die hybridisatie er ook voor dat de productie van nectar en stuifmeel verminderd wordt. In sommige gevallen zorgt dit er zelfs voor dat de plant nutteloos wordt voor bijen en andere bestuivers. Dit komt onder andere doordat nectar afhankelijk is van klimaatomstandigheden. Denk hierbij aan de temperatuur, vochtigheid van de plant én bodem.

7 tips voor het aantrekken van meer bijen

Hieronder lichten we enkele tips toe, over hoe je eenvoudig meer bijen naar je tuin kunt lokken. Zo draag jij bij aan een juiste balans van de natuur!

1. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

De meeste bestrijdingsmiddelen zijn niet selectief. Je doodt niet alleen het ongedierte, maar ook de nuttige insecten. Als je toch een bestrijdingsmiddel zou moeten gebruiken, begin dan met het minst giftige middel en volg de instructies van de bijsluiter. Gebruik in geen enkel geval meer dan de dosering!

2. Plant alleen inheemse planten

Dit zijn simpelweg gezegd planten die van nature in het gebied voorkomen. Een bananenplant of palm in je tuin? Hartstikke leuk! Alleen de Nederlandse bijen vinden van niet. De inheemse planten zijn vier keer aantrekkelijker dan exotische planten of bloemen. Deze planten zijn bovendien ook gewend aan ons klimaat en vereisen minder verzorging. Een win-win situatie dus!

3. Kies voor verschillende kleuren bloemen

Bijen zijn allesbehalve kleurenblind. Ze zijn gefocust op kleur, zodat ze gemakkelijk nectar en stuifmeel kunnen vinden. Blauw, paars, violet, wit en geel zijn kleuren die erg aantrekkelijk zijn voor bijen.

4. Plant bloemen in groepjes

Bloemen gegroepeerd in groepen van één soort zullen meer bestuivers aantrekken, dan individuele planten verspreid door de tuin. Als de ruimte het toelaat, maak dan groepjes planten of bloemen van minstens één anderhalve meter bij anderhalf.

5. Plant bloemen van verschillende vormen en formaten

Er zijn duizenden verschillende soorten bijen. Ze zijn allemaal verschillend van grootte, hebben andere tonglengtes en voeden zich met allerlei soorten bloemen. Meer diversiteit betekent dat meer bijen kunnen profiteren.

6. Zorg voor een diversiteit aan planten die het hele seizoen in bloei staan

De meeste bijensoorten voeden zich gedurende hun hele levenscyclus met verschillende planten. Door meerdere plantensoorten tegelijk te laten bloeien én een opeenvolging van planten die bloeien in de verschillende seizoenen, kun je een diverse reeks bijensoorten ondersteunen.

7. Zet bloemen op plekken in de tuin waar bijen graag op bezoek komen

Bijen geven de voorkeur aan zonnige plekken in de tuin. Daarnaast houden ze van beschutting tegen sterke wind. Die kleurrijke bloemen in de schaduw? Die zijn voor bijen niet interessant genoeg.

Bovenstaande tips zorgen ervoor dat jouw tuin een stuk vriendelijker is voor bijen. Bijen zijn per definitie vredelievende beestjes! Ze zullen enkel steken als ze rechtstreeks bedreigd zijn. Dus daar hoef je je dan ook geen zorgen over te maken!

(Visited 20 times, 1 visits today)